Tekstikoko
  • +

Infektiovaaran pienentäminenRSV-infektio.jpg

RS-virus on yleinen ja hyvin tarttuva virus, mutta vauvan vanhempana voit itse huolehtia eräistä asioista, joilla autat pienentämään lapsesi infektiovaaraa.

Voit ensinnäkin noudattaa tiettyjä perusohjeita, joiden on osoitettu vähentävän kaikenlaisten infektioiden välittymistä, myös RS-viruksen.

  • Pese kädet: Pese kädet usein vedellä ja saippua – erityisesti ennen kuin kosket lasta. Varmista, että myös vauvan mahdolliset sisarukset ja vierailijat pesevät kätensä.
  • Vältä altistamasta lasta infektiolle: Jos olet flunssainen tai kuumeinen, vältä vauvan suukottelua, äläkä päästä hänen lähelleen henkilöitä, joilla on jokin tarttuva tauti.
  • Pidä pinnat puhtaina: Koska RS-virus voi säilyä elossa pinnoilla tuntikausia, varmista, että työtasojen ja kylpyhuoneiden pinnat puhdistetaan säännöllisesti puhdistusaineilla – erityisesti, jos jollain perheenjäsenellä on flunssa.  Muista puhdistaa lelut aina, jos flunssainen lapsi on leikkinyt niillä.
  • Vältä tungosta: Pyri välttämään ruuhkaisia paikkoja, kuten ostoskeskuksia, päiväkoteja ja suuria perhejuhlia tms., joissa lapsi joutuu kosketuksiin monien ihmisten ja taudinaiheuttajien kanssa.
  • Vältä tupakansavua: Estä vauvan altistuminen tupakansavulle. Tupakansavu voi lisätä vauvan riskiä saada RSV-tartunta ja suurentaa samalla myös vaikeampien oireiden riskiä. Älä tupakoi vauvan lähellä, älä liioin anna muiden tehdä niin.
  • Tietyillä riskiryhmillä RSV-infektion saamisen riskiä voidaan vähentää antamalla RS-viruksen vasta-ainetta pistoksena. Pistoshoidon määrää aina lääkäri. Pistosta käytetään vakavan RSV-infektion ehkäisemiseksi lapsilla, jotka saattaisivat sairastua vakavasti RS-viruksen aiheuttamien keuhkoinfektioiden vuoksi. Riskiryhmiin kuuluvat keskoset, lapset joilla on krooninen keuhkosairaus (bronkopulmonaarinen dysplasia eli BPD) sekä lapset joilla on hemodynaamisesti merkittävä synnynnäinen sydänvika.