Tekstikoko
 • +

Miten vauvan kotiintuloon voi valmistautua?Keskonen sairaala.jpg

Pyydä vauvan hoitajaa tekemään lista kaikesta, mitä sinun pitää tehdä ja osata, kun vauva tulee kotiin. Rastita se, mitä jo tiedät ja osaat, ja pyydä apua kaiken muun kanssa.

 • Saat sairaalasta kotiutuksen yhteydessä tarkat ohjeet miten syötät pikkukeskostasi. Isomman keskosen osalta vauvantahtiseen syömiseen päästään nopeammin.
 • Harjoittele hänen mahdollisesti tarvitsemiensa lääkkeiden (mm. vitamiinien) antamista.
 • Tarkkaile, onko vauvan vatsa suurentunut ja kosketusarka.
 • Tarkkaile, miten vauva hengittää ja mikä on hänen normaali ihonvärinsä.
 • Tarkkaile vauvan päivittäisten ulosteiden määrää ja väriä.
 • Harjoittele vaipan vaihtoa, kylvetystä ja vauvan pukemista.

Lisäksi…

 • Kysy, mikä määrä virikkeitä on hyväksi vauvalle ja mitkä merkit kertovat, että hän on saanut liikaa virikkeitä, tai on väsynyt tai nälkäinen.
 • Saat sairaalasta jatkoseurantasuunnitelman.
 • Ole yhteydessä neuvolaan ensimmäisen käynnin sopimiseksi.
 • Selvitä, mitä muita palveluita alueellanne on tarjolla, ts. terveydenhoidon ammattilaiset tai tukiryhmät.

Valitse auton turvakaukalo oikein

Jokainen vauva tulee kuljettaa kotiin auton turvakaukalossa, joka täyttää turvastandardit. On hyvä varmistaa etukäteen, että lapsesi pystyy hengittämään turvakaukalossa vaivatta. Huomioi erityisesti että vauvan pää on hyvässä asennossa hänen istuessaan turvakaukalossa. Muutaman ensimmäisen kotiin pääsyä seuraavan kuukauden aikana tulisi rajoittaa vauvan istumista turvakaukalossa, koska hän hallitsee päätään vielä hyvin vähän tai ei lainkaan.

Lue valmistajan ohjekirja aina hyvin huolellisesti, jotta ymmärrät, miten turvaistuin kiinnitetään tukevasti paikoilleen ja mihin kohtaan autossa se tulee asentaa. Jos käytössäsi on vanhana ostettu turvaistuin, varmista, että se ei ole ollut kolarissa.  Varmista aina valmistajalta, että vanhaa turvaistuinta ei ole vedetty pois markkinoilta turvallisuusongelmien vuoksi.

Hyvin tärkeätä muistaa…

Älä koskaan jätä vauvaa yksin turvakaukaloon tai mihinkään muuhun pikkulapsille tarkoitettuun välineeseen. Vauvan kannalta turvallisin paikka nukahtaa on hänen oma sänkynsä.

Jatkoseuranta

On tärkeätä että lastasi seurataan myös kotiutumisen jälkeen. Saat sairaalasta kotiuttamisen yhteydessä jatkoseurantasuunnitelman vauvallesi.

Osta tarvitsemiasi vauvatarvikkeita

Tee lista tarvittavista vauvatarvikkeista, mm. vauvan sänky, vauvanvaatteita, vaippoja ja mahdollisesti kapaloita.  Jos suunnittelet pulloruokintaa, tarvitset äidinmaidonkorviketta, pulloja ja tutteja. Pyydä vauvan hoitajalta neuvoa erilaisten korvikkeiden suhteen. Vauvasi saattaa tarvita erityiskorviketta, johon saat reseptin ja ohjeistuksen sairaalasta. Kysy myös, mitä muuta saatat tarvita.

Ole perillä vauvan lääkkeistä

Kysy vitamiineista ja muista lääkkeistä, joita vauvasi saattaa joutua käyttämään. Jos vauva tarvitsee lääkkeitä, kirjoita lääkkeiden nimet ylös ja mihin tarkoitukseen mikin niistä on määrätty. Pyydä ohjeet miten ja milloin lääkkeitä annetaan (myös mahdolliset sekoitusohjeet) ja missä lääkkeitä tulee säilyttää.

Erityisesti huomioitavaa

Siinä harvinaisessa tapauksessa, että vauva kotiutuu apneaseurantalaitteen, happilaitteen tai muun erityisen tuen turvin, sinun tulee opetella kyseisen laitteen käyttö. Mieti miten laitteen toimivuus turvataan esim. sähkökatkon aikana.