Tekstikoko
  • +

Miltä keskosvauva näyttääKeskonen ulkonäkö.jpg

Keskosvauvat (erittäin ja hyvin pienipainoiset) voivat olla hyvin hentoja. Koska heidän ihonsa ei ole vielä täysin kehittynyt, ihon alla olevat verisuonet voivat kuultaa läpi. Siksi keskosten iho on väriltään hyvin punertava. Iho voi tuntua hauraalta ja siihen voi syntyä helposti mustelmia ja haavaumia. Useimmilla hyvin ennenaikaisilla keskosilla keho on lähes kauttaaltaan hyvin pehmeän karvanukan (lanugo) peittämä. Se häviää vauvan kasvaessa.

Pienen keskosvauvan pää voi näyttää poikkeavan suurelta muuhun kehoon verrattuna ja käsivarret sekä jalat melko pitkiltä.  Hyvin ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla on vain niukasti rasvaa luiden päällä. Kun vauva kasvaa ja elimistöön alkaa muodostua rasvakudosta, hänen päänsä, käsivartensa ja jalkansa alkavat vähitellen näyttää sopusuhtaisemmilta suhteessa muuhun kehoon.

Ei ole mitenkään epätavallista, että hyvin ennenaikaisena syntyneen keskosen (erittäin pienipainoisen) silmäluomet ovat tiukasti kiinni syntymähetkellä. Ne aukeavat kyllä aikanaan. Myös korvien rakenteen kehitys voi olla vielä kesken. Korvissa voi olla hyvin vähän rustoksi kutsuttua ainetta, joka antaa niille niiden lopullisen muodon.  Korvat voivat olla poimuttuneet tai taipuneet jonkin aikaa. Älä ole kuitenkaan huolissasi. Ajan mittaan korviin muodostuu rustoa, joka antaa niille niiden lopullisen muodon.

Hyvin ennenaikaisella keskospojalla on pikkuruinen penis ja kivekset, jotka eivät ole vielä laskeutuneet kivespussiin. Keskosena syntyneenä tyttövauvan klitoris puolestaan työntyy esiin, koska häpyhuulet (klitorista ja emätintä ympäröivä iho) eivät ole vielä täysin kehittyneet.