Tekstikoko
  • +

Kun vauva on sairaalassa

Muista pestä kädet huolellisesti ja perusteellisesti aina ennen kuin menet vastasyntyneiden teho- tai valvontaosastolle. Kun vierailet vastasyntyneiden teho-osastolla ensimmäistä kertaa, saatat hätääntyä nähdessäsi laitteita ja letkuja vauvasi lähellä sekä johtoja hänen ihollaan. Älä ujostele, vaan pyydä reippaasti, että hoitaja kertoo niiden kaikkien tarkoituksen.

Keskoset voivat näyttää muitKeskonen sairaala.jpga vastasyntyneitä hauraammilta pienen kokonsa vuoksi. Et välttämättä uskalla edes koskea lastasi heti, mutta häntä tulisi kosketella niin pian kuin saat luvan siihen. Kosketuksesi auttaa vauvaa sitoutumaan tai saamaan yhteyden sinuun, mikä on hyvin tärkeää.

Monissa sairaaloissa kannustetaan vanhempia aloittamaan ’kenguruhoito’ eli pitämään vastasyntynyttä iho ihoa vasten, heti kun lapsen vointi sallii sen. Kenguruhoidosta saattaa olla apua vauvan kehitykselle, koska se antaa vauvalle hellää hoivaa ja samalla myös aistiärsykkeitä. Monien vanhempien mielestä kenguruhoito saa heidät tuntemaan läheisempää yhteyttä vauvaan. Hoitajat opastavat, missä asennossa vauvaa pidetään kenguruhoidossa.

Kun vauvan tila on lääketieteellisesti vakaa, voit koskettaa, ruokkia, puhdistaa ja auttaa muutenkin vauvan hoidossa hänen kehittyessään. Hoitajat näyttävät, miten nämä toimet hoidetaan.

Useimmiten pääset itse kotiin ennen kuin vauva on riittävän valmis lähtemään mukaasi. Yleensä vastasyntyneiden osastot ovat suuren osan päivästä avoinna vanhemmille. Tässä voi olla päiväkohtaisia eroja, riippuen esim. osastolla tehtävistä toimenpiteistä. Usein myös läheiset perheenjäsenet ovat tervetulleita, mutta sairaiden tai flunssaisten henkilöiden tulee pysyä poissa, jotta tauti ei pääse leviämään muihin. Joissain sairaaloissa on mahdollista viettää vauvan kanssa muutama päivä erityisosastolla ennen kuin hän on lopulta valmis kotiutumaan.

Jos vauvalla on kotona muita sisaruksia, heitä varmasti kiinnostaa kovasti, miten sinä ja vauva voitte. Vaikka sisarukset pääsevät katsomaan vauvaa sairaalaan, heitä varten on ehkä hyvä ottaa valokuvia tai videoita vauvasta, joita voidaan näyttää heille myös kotona. Lapset voivat myös itse piirtää kuvan perheestä, joka voidaan kiinnittää lämpökaapin ulkoseinään. Tämä auttaa heitä käsittämään, että heillä todella on uusi pikkuinen veli tai sisko.

Toisinaan vauva voidaan siirtää toiseen sairaalaan, kun hänen vointinsa kohenee. Saatat olla etukäteen huolissasi siitä, miten toisen sairaalan henkilökunta kykenee vastaamaan vauvan kaikkiin tarpeisiin. Nämä huolet ovat normaaleja, mutta on aivan varmaa, että uuden sairaalan henkilökunta on valmis antamaan lapsellesi kaiken sen hoidon, jota hän tarvitsee.