Tekstikoko
  • +

Vauvan tarvitsema ravinto

Aluksi hyvin pienet keskoset eivät pysty imemäänKeskonen ravintoaine.jpg, nielemään, eivätkä hengittämään tarpeisiinsa nähden riittävän hyvin. Siksi vauva saa ensimmäisen ravintonsa suoraan laskimoon (suonensisäisesti). Vauvalle voidaan antaa myös äidinmaitoa tai erityistä keskosvauvoille tarkoitettua äidinmaidonkorviketta ohuen nenästä tai suusta mahaan kulkevan letkun kautta.

Laskimon ja mahaletkun kautta tapahtuva ruokinta on toiminut hyvin monien tuhansien vauvojen kohdalla. Voisi kuvitella, että maha- tai laskimoletkut aiheuttaisivat vauvalle kipua tai vaivaa, mutta näin ei ole. Mahdollinen epämukavuus kestää vain hetken, kun letku viedään ensimmäistä kertaa paikoilleen.

Äidinmaito on vauvan parasta ravintoa. Siinä on tärkeitä ravintoaineita, joita keskosvauva tarvitsee kasvaakseen, ja se suojaa myös infektioilta. Kaikkia näitä ravinto- ja suoja-aineita ei ole keskosvauvoille tarkoitetuissa korvikkeissa. Vaikka vauvasi ei jaksaisikaan vielä imeä rintaa olisi tärkeää, että hän saisi äidinmaitoa. Äidinmaitoa voidaan lypsää sähköisen rintapumpun avulla. Pumpattua äidinmaitoa annetaan vauvalle mahaletkun tai tuttipullon avulla. Jos oman äidin maitoa ei ole saatavilla, vauvalle annetaan luovutettua äidinmaitoa tai mahdollisesti erityistä keskosille tarkoitettua äidinmaidonkorviketta. Laskimon tai mahaletkun kautta annettava ravinto annostellaan niin, että se vastaa parhaiten vauvasi tarpeita. Kun vauva kasvaa, hänelle kehittyy luonnollinen imemis- ja nielemisrefleksi. Tällöin vauvaa voidaan imettää, tai käyttää pulloruokintaa.

Hoitajat voivat kertoa, miten äidinmaitoa lypsetään, säilytetään ja kuljetetaan asianmukaisesti. Maidon lypsäminen rinnoista (rintapumpun avulla) tulee aloittaa pian synnytyksen jälkeen. Pyri lypsämään rinnat 6-8 kertaa päivässä. Kun vauva alkaa imeä rintaa, on hyvä keskustella syöttöaikataulusta hoitajan kanssa. On tärkeä löytää oikea imetys-pumppaus – tasapaino, jotta rintamaitoa on riittävästi vauvan tarpeisiin nähden.

Kun vauva pääsee kotiin, maidon lypsämistä on ehkä jatkettava kerran tai kaksi päivässä, jotta maitoa varmasti riittää kotiuttamisen jälkeenkin. Jos vauva ei jaksa vielä imeä rintaa, on pumppausta tehtävä ehkä 6-8 kertaa päivässä, oman jaksamisen mukaan. Maidoneritys saattaa tyrehtyä pumppaamisesta huolimatta, mutta ei hätää, silloin lapsesi tulee samaan erityiskorviketta.