Tekstikoko
  • +

Onko RS-viruksesta lapselle haittaa?rsv keskonen keuhkosairaus synnynnäinen sydänvika.jpg

RSV aiheuttaa lapsilla usein tavallista flunssaa muistuttavia oireita. Mutta joissain tapauksissa, useimmiten keskosvauvoilla sekä alle kaksivuotiailla lapsilla, joilla on krooninen keuhkosairaus tai synnynnäinen sydänvika, RSV saattaa aiheuttaa keuhkoinfektion. Tällöin lapsi voi olla hyvin sairas ja vaatia sairaalahoitoa. RSV voi aiheuttaa keuhkokuumeen, ja se onkin merkittävin pienten keuhkoputkien tulehduksen (bronkioliitin) aiheuttaja ensimmäisen ikävuoden aikana.

Keskosvauvat

Keskosilla on suurentunut riski sairastua vakavasti RSV-infektion vuoksi, koska heidän hengityselimensä ja immuunijärjestelmänsä eivät ole vielä täysin kehittyneet heidän syntyessään. RS-viruksen aiheuttaman infektion riskit ovat suurempia, jos lapsi on syntynyt keskosena ennen 32. raskausviikkoa, ja jos hän on alle puolivuotias RSV-kauden alkaessa.

Bronkopulmonaalinen dysplasia, BPD

Bronkopulmonaalista dysplasiaa esiintyy yleisimmin keskosvauvoilla, jotka ovat saaneet pitkäaikaista hengityskonehoitoa tai lisähappea.

Synnynnäinen sydänvika

Synnynnäisiä sydänvikoja on usean tyyppisiä. Osa niistä voi suurentaa vakavan RSV-infektion vaaraa. Jos lapsellasi on synnynnäinen sydänvika, pyydä lääkäriltä asiasta tarkempaa tietoa.

 

Näillä riskiryhmillä RSV-infektion saamisen riskiä voidaan vähentää antamalla RS-viruksen vasta-ainetta pistoksena. Pistoshoidon määrää aina lääkäri. Pistosta käytetään vakavan RSV-infektion ehkäisemiseksi lapsilla, jotka saattaisivat sairastua vakavasti RS-viruksen aiheuttamien keuhkoinfektioiden vuoksi.