Tekstikoko
  • +

Minkälaisia sydänvikoja on olemassa?Sydänvika_keskonen.jpg

Sydänvikoja on kahdenlaisia: sinisiä ja ei-sinisiä. Sinisen sydänvian oire on sinertävyys. Se saa huulet, ikenet ja ihon näyttämään siniseltä. Sinisyys johtuu siitä, että veressä ei ole riittävästi happea. Ei-sinisissä sydänvioissa ei yleensä ole huulten, ikenien ja ihon sinisyyttä.

Osa vauvoista, joilla on synnynnäinen sydänvika, hengittää tiheämmin ja hikoilee syödessään tai nukkuessaan. Näillä vauvoilla saattaa olla syömisongelmia eikä heidän painonsa nouse välttämättä yhtä nopeasti kuin terveillä vauvoilla.

Synnynnäisiä sydänvikoja on useita eri tyyppejä. Vaikeat sydänviat voivat lisätä riskiä saada vaikea RSV-infektio. RSV-infektion saamisen riskiä voidaan vähentää antamalla RS-viruksen vasta-ainetta pistoksena. Pistoshoidon määrää aina lääkäri. Pistosta käytetään vakavan RSV-infektion ehkäisemiseksi lapsilla, jotka saattaisivat sairastua vakavasti RS-viruksen aiheuttamien keuhkoinfektioiden vuoksi. Riskiryhmiin kuuluvat erityisesti keskoset, lapset joilla on krooninen keuhkosairaus (bronkopulmonaarinen dysplasia eli BPD) sekä lapset joilla on hemodynaamisesti merkittävä synnynnäinen sydänvika.